ກົມສົ່ງເສີມວິສາຫະກິດຂະໜາດນ້ອຍ ແລະ ກາງ (ກສວ), ກະຊວງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ ໃນຖານະທີ່ໄດ້ຮັບມອບໝາຍຈາກລັດຖະບານ ໃຫ້ເປັນຈຸດປະສານງານກັບອົງການຜະລິດຕະພາບແຫ່ງອາຊີ (Asian Productivity Organization ຫຼື APO) ແລະ ເປັນອົງການຜະລິດຕະພາບ ຂອງ ສປປ ລາວ ໄດ້ເປັນເຈົ້າພາບຮ່ວມກັບອົງການ APO ຈັດກອງປະຊຸມວິຊາການໃນຫົວຂໍ້: “ລະບຽບການດ້ານອາຫານປອດໄພ ແລະ ບັນຫາທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ” (Workshop on Food Safety Regulations and Related Issues ) ໃນວັນທີ 16-20 ທັນວາ 2019 ຢູ່ທີ່ໂຮງແຮມ ນິວໂຣສ, ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ.
ກອງປະຊຸມວິຊາການໃນຄັ້ງນີ້ ໃຫ້ກຽດເປັນປະທານຮ່ວມໃນພິທີເປີດໂດຍ ທ່ານ ບຸນເຖິງ ດວງສະຫວັນ ຫົວໜ້າກົມສົ່ງເສີມວິສາຫະກິດຂະໜາດນ້ອຍ ແລະ ກາງ, ກະຊວງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ ທັງເປັນກຳມະການບໍລິຫານອົງການຜະລິດຕະພາບແຫ່ງອາຊີຂອງ ສປປ ລາວ ແລະ ປອ. ອາໄຊທຳບິ ມານິຄຳ (Dr. Asaithambi Manickam) ຫົວໜ້າໂຄງການ, ພະແນກກະສິກຳຂອງອົງການຜະລິດຕະພາບແຫ່ງອາຊີ, ມີຜູ້ເຂົ້າຮ່ວມທັງໝົດ 24 ທ່ານ. ໃນນີ້, ເປັນນັກວິທະຍາກອນ 03 ທ່ານ ຈາກປະເທດອິນເດຍ ແລະ ສິງກະໂປ, ເປັນນັກສໍາມະນາກອນ ຈຳນວນ 21 ທ່ານ ຈາກ 12 ປະເທດ ຄື: ບັງກລາເທດ, ກຳປູເຈຍ, ຟິຈິ, ອິນເດຍ, ອິນໂດເນເຊຍ, ສປປ ລາວ, ມົງໂກລີ, ປາກິດສະຖານ, ຟິລິບປິນ, ສີລັງກາ, ໄທ ແລະ ຫວຽດນາມ. ຈຸດປະສົງຂອງກອງປະຊຸມຄັ້ງນີ້ແມ່ນເພື່ອ: 1. ທົບທວນຄືນທ່າອ່ຽງປະຈຸບັນຂອງບັນດາລະບຽບການດ້ານອາຫານປອດໄພ ແລະ ແລກປ່ຽນຕົວຢ່າງທີ່ປະສົບຜົນສຳເລັດຂອງບັນດາລະບຽບການດັ່ງກ່າວ ທີ່ຈະສ້າງໃຫ້ລະບົບຄຸ້ມຄອງອາຫານປອດໄພແຫ່ງຊາດເຂັ້ມແຂງ ໃນດ້ານການປັບປຸງອາຫານປອດໄພ, ຜະລິດຕະພາບແຮງງານ ແລະ ສາທາລະນະສຸກ 2. ເພື່ອຄົ້ນຄວ້າວິໄຈສິ່ງທ້າທາຍ, ກໍານົດຍຸດທະສາດ ແລະ ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດທີ່ຈໍາເປັນຕໍ່ການແກ້ໄຂບັນຫາຕ່າງໆເຫຼົ່ານັ້ນ ທັງໃນປະຈຸບັນ ແລະ ອະນາຄົດ ເພື່ອຮັບປະກັນດ້ານອາຫານປອດໄພໃນປະເທດສະມາຊິກອີກດ້ວຍ. ພ້ອມນີ້, ຜູ້ເຂົ້າຮ່ວມຍັງໄດ້ລົງທັດສະນະສຶກສາຢູ່ໂຮງງານເບຍລາວ ເພື່ອຮຽນຮູ້ ແລະ ແລກປ່ຽນບົດຮຽນກ່ຽວກັບການດຳເນີນງານ, ການຜະລິດ, ລະບຽບການຄຸ້ມຄອງຕ່າງໆຂອງໂຮງງານ ລວມໄປເຖິງການທ່ຽວຊົມພາຍໃນໂຮງງານຕື່ມອີກ.
ນອກຈາກນັ້ນ, ກອງປະຊຸມຍັງຈະໄດ້ສົນທະນາ ແລະ ແລກປ່ຽນບົດຮຽນເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນລະຫວ່າງ ວິທະຍາກອນ ແລະ ນັກສຳມະນາກອນກ່ຽວກັບກໍລະນີສຶກສາຕ່າງໆ ແລະ ນຳສະເໜີແຜນຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຂອງແຕ່ລະປະເທດ. ພາຍຫຼັງສຳເລັດກອງປະຊຸມດັ່ງກ່າວ ຜູ້ເຂົ້າຮ່ວມຈະສາມາດນຳເອົາບົດຮຽນທີ່ຖອດຖອນໄດ້ນັ້ນນຳໃຊ້ຄວາມຮູ້ຕ່າງໆເຫຼົ່ານັ້ນເຂົ້າໃນການສ້າງແຜນຍຸດທະສາດ ແລະ ປັບປຸງລະບຽບການດ້ານອາຫານປອດໄພ ແລະ ບັນຫາທີ່ກ່ຽວຂ້ອງອື່ນໆ.
ສປປ ລາວ ເຂົ້າເປັນສະມາຊິກຂອງອົງການ APO ໃນປີ 2002 ແລະ ໄດ້ຮັບການຊ່ວຍເຫຼືອຈາກອົງການດັ່ງກ່າວຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ໃນການສົ່ງເສີມວຽກງານຜະລິດຕະພາບ, ເປັນຕົ້ນແມ່ນການສົ່ງພະນັກງານ ທັງພາກລັດ ແລະ ພາກທຸລະກິດ ເຂົ້າຮ່ວມກອງປະຊຸມສໍາມະນາ, ຝຶກອົບຮົມ, ການໄປທັດສະນະສຶກສາ, ການແລກປ່ຽນບົດຮຽນ ແລະ ອື່ນໆ ທັງຢູ່ພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ໃນແຕ່ລະປີບໍ່ຕ່ຳກວ່າ 60 ໂຄງການ. ພ້ອມນັ້ນ ກໍ່ໄດ້ຮັບການຊ່ວຍເຫຼືອທາງດ້ານທຶນຮອນ ແລະ ເຕັກນິກວິຊາການ ເຂົ້າໃນການສ້າງບໍລິສັດ ແລະ ໂຮງງານຕົວແບບ ໃນການນຳໃຊ້ເຄື່ອງມື ແລະ ເຕັກນິກການເພີ່ມຜະລິດຕະພາບເຊັ່ນ : 5 ສ, ໄຄເຊັນ, ມາດຕະຖານ ISO, ການຜະລິດທີ່ດີ (GMP), ລະບົບຄຸ້ມຄອງອາຫານປອດໄພ ໂດຍການໍາໃຊ້ ລະບົບວິເຄາະ ແລະ ຄວບຄຸມຈຸດວິກິດ (Hazard Analysis Cricitical Control Point – HACCP). ໄປຄຽງຄູ່ກັນນັ້ນ, ສປປ ລາວ ກໍ່ໄດ້ປະຕິບັດພັນທະຂອງຕົນ ໃນການເປັນເຈົ້າພາບຈັດກອງປະຊຸມສຳມະນາ ແລະ ຝຶກອົບຮົມ 1-2 ຄັ້ງຕໍ່ປີ.
ພາບ-ຂ່າວໂດຍ: ນ ພິມພອນ ສາຍສູນທອນ ພະແນກຜະລິດຕະພາບ ແລະ ຄຸນນະພາບ ກສວ
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ນ ຖື ແຫວນວົງສົດ ສູນສະຖິຕິ ແລະ ຂໍ້ມູນຂ່າວສານ ກຜຮ